Doç.Dr.Ahmet Karataş, Romatizmal Hastalıklar Erken Tedavi Edilmezse Ölüme Neden Olabilir !

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş soğuk havaların Romatizmal hastalıklar üzerindeki etkisi hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Ahmet Karataş, Romatizmal hastalıkların sıklıkla kas eklem tutulumu yaptığını, aslında kas eklem dışındaki birçok organı tutabildiğini ve sistemik tutulumlar yapabildiğinin altını çizdi. 

Dr. Karataş, Romatizmal hastalıkların özellikle erken tanı ve tedavi edilmediğinde, bu hastalıkların ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini hatta ölümle sonlanabileceğini, bu açıdan hastalıkların erken tanı ve tedavisinin önem arz ettiğini ifade etti. 

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, kış ayının gelmesi ile özellikle soğuk havaların etkisi ile bir takım Romatizmal hastalıkların tetiklendiğini dile getirdi. 

Doç. Dr. Ahmet Karataş, Romatizmal hastalıkların etiyolojisinin tam olarak bilinmediğini, altta bir takım genetik yatkınlığı olan hastalarda çevresel faktörler, enfeksiyöz, sigara gibi faktörlerin bilindiğini, özellikle soğuk havalarda enfeksiyonların tetiklenmesi, Romatizmal hastalıkları tetiklediğini, ayrıca el, ayak parmakları, vücudun burun, kulak gibi uç noktaları damarların büzüşmesi ile bu bölgelere giden kanın azalması ile dokuda özellikle iskemi denilen bir takım komplikasyonlara neden olabildiğini, bu komplikasyonların bazı zamanlarda ilerleyici olup gangrene kadar gidebildiğini vurguladı. 

Doç. Dr. Ahmet Karataş, özellikle hastalarda soğuk havalarda ellerde, ayaklarda beyazlaşma, morarma, kızarıklık gibi bulguları olan hastaların altta yatan herhangi bir Romatizmal hastalığın yüksek olacağından dolayı en kısa sürede bu hastaların Romatoloji Bölümüne başvurmalarının önem arz ettiğini ifade etti.   

Doç.Dr.Ahmet Karataş, Romatizmal Hastalıklar Erken Tedavi Edilmezse Ölüme Neden Olabilir !

Bakmadan Geçme