Başkan Kavaklı, Ağır Hasarlı Evleri Boşaltmak Zorunda Kalanların Kiralık Ev Bulamaması Ciddi Bir Mağduriyete Yol Açmaktadır

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ardında oluşan ağır hasarlı evleri boşaltmak zorunda kalan vatandaşların, ev bulamaması ve devletin yer göstermeden tahliye talep etmesi konusunda oluşan mağduriyeti ve Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday ve arpa alımlarını az kontejan vermesi dolayısıyla çiftçilerin mağdur edildiğini dile getirdi.

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı , 24 Ocak 2020 yılında Elazığ`da yaşanan depremin ardından yapımı bitmeyen konutların üzerine, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi ile ağır hasarlı evlerin sayılarının artması ve sağlam konut sayılarının azalması nedeniyle kiralık ev bulma sıkıntısı çekildiğini belirtti.

Başkan Kavaklı, Valilik koordinesinde ağır hasarlı evlerin 1 ay içerisinde boşaltılması tebliğini yapan yetkililerin ev bulayamayan vatandaşı zor duruma soktuğunu belirterek şu açıklamada bulundu;
“Ağır hasarlı binaların hızlandırılarak yıkılması mecburi ve önemlidir. Bununla birlikte Elazığ`da kiralık daire sorunu da artmıştır. Acı olan ise, özellikle ilçelerimizde ve köylerimizde 2020 Elazığ depreminde meydana gelmiş olan ağır hasarlı binaların yapımının geciktirilmesidir. Köylerde ve ilçeleride TOKİ evlerinin yapımının geciktirilmesi ve ardından Kahramanmaraş depremi ile birlikte bu ağır hasarlı evlerin artışı nedeniyle vatandaşın kiralık daire bulmasını müşkül bir hale getirmiştir. Özellikle partimize müracaat edip kiralık daire bulmak isteyen vatandaş sayısı oldukça artmıştır. Bu sorunun giderilebilmesi için TOKİ konutlarının yapımını geciktiren sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Konutlar biran önce tamamlanarak vatandaşlara teslim edilmelidir.  İkinci bir öneri olarak şunu ifade ediyoruz. Konutların yapımına kadar vatandaşların barına bilmesi için konteyner kentler oluşturulmalı veya vatandaşlara konteynerler verilmelidir ki şu an ki mağduriyet bir nebze olsun hafifletilmelidir.” dedi.

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin az kontejan vermesi dolayısıyla kısmi bir alımın yapıldığını, çiftçinin buğday ve arpasının elinde beklettiğini ve bunun ciddi bir mağduriyet oluşturduğunu belirtti. 

Başkan Kavaklı, “ Şehrimizde çiftçilerimizin sorunu ise çok büyük bir problem haline gelmeye başlamıştır. Çiftçilerimiz şu anda TMO`dan randevu alamamaktadır. Kovancılar ovasına verilen 400 bin ton alım maalesef yetersiz kalmıştır. Çiftçimiz tarlasında arpasını buğdayının hasadını yapmış, elinde bekletmektedir.  TMO`ya teslim edememektedir.  TMO ile yerel tüccarlarımızın alım ücreti arasında çok ciddi bir makas söz konusudur.  Tüccarlarımız kilo başına arpayı buğdayı 5,50 TL`den almaktayken, TMO 7,50 TL`den başlayan fiyatlarla almaktadır. Çiftçi bundan dolayı TMO`yu tercih etmektedir.  Bu sorunun çözümü için gerekli adımlar atılmalıdır. Çiftçimiz mağdur edilmemeli ve arpa ve buğdaylar TMO`ya teslimi sağlanmalıdır.” dedi.

Bakmadan Geçme