Roma Tatilinizi Kolaylaştıracak Gezi Rehberi

İtalya'nın başkenti Roma, gezip görülmesi gereken birbirinden güzel destinasyonları ile ziyaretçilerine büyüleyici anlar sunmaya devam ediyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin yıl boyunca eksik olmadığı Roma, bu bağlamda her mevsim kalabalık ve ilgi gören bir yer. Tarihi yapıları, kiliseleri, çeşmeleri, otantik atmosferi, doğal güzellikleri ve daha niceleriyle Roma’da herkese hitap eden çok sayıda destinasyon bulunuyor. Onlarca ve yüzlerce destinasyon arasında kaybolmadan keyifli bir gezi deneyimi yaşayabilmeniz için ise bazı tavsiyelere ihtiyacınız olabilir. Birazdan sizlere sunacağımız Roma gezi rehberi yazımızdan faydalanabilir, hayatınız boyunca unutamayacağınız anlar için bir ön hazırlık yapabilirsiniz.

Roma’da Keşfe Çıkmadan Önce Bunları Mutlaka Okuyun!

İtalya’nın en güzel şehri olan Roma’da elbette birçok yeri keşfetmek, müzeleri dolaşmak ve farklı mimarilerle inşa edilmiş yapıları görmek isteyeceksiniz. Ancak her ülke ve şehirde olduğu gibi Roma’da da ziyaretçilerin bilmesi gerektiği bazı durumlar var. Mesela her ayın ilk pazar günlerinde tüm müze ve tarihi yerlere girişlerin ücretsiz olduğu gibi. Bunun yanı sıra Roma’da turistik açıdan ilgi gören destinasyonlar, başta müzeler olmak üzere pazartesi günleri ziyarete kapatılıyor. Bu bilgileri göz ardı ederseniz birçok yere giriş yapamayabilirsiniz.

Roma, yüzölçümü bakımından nispeten diğer Avrupa şehirlerine göre büyük. Bu yüzden de şehirde metro ağı oldukça gelişmiş durumda. Bir yerden ötekine geçerken, hele ki sıcak bir dönemde iseniz yorulmamanız için metroları kullanabilirsiniz. Tabii yürümeyi sevenler için bu noktada hiçbir sorun yok.

Roma’dan Farklı Bir Ülkeye Geçiş Yapabilmek Mümkün!

Roma gezileriniz sırasında aynı gün içerisinde farklı bir ülkeye geçiş yapabileceğiniz biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız sizi daha fazla bekletmeden konuya dönelim. Roma sınırları içerisinde Vatikan adı ile kurulmuş bir başka ülke bulunuyor. Roma’da gezilecek yerleri bitirdiğinizde kolaylıkla Vatikan’a geçebilir ve buradaki ibadethaneleri görebilirsiniz. Üstelik dünyanın en pahalı müzelerinin de Vatikan’da olduğunu düşünürseniz burası nereden baksanız oldukça cazip bir destinasyon olarak değerlendirilebilir.

Vatikan’a giriş yaptığınızda sizleri devasa büyüklüğüyle Aziz Petrus Meydanı karşılayacak. 1656-1667 yılları arasında inşa edilen meydanın tam ortasında ise dikilitaş bulunuyor. Bu yapının ise MÖ 1. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. İskenderiye’den özel olarak getirildiği düşünülen yapıyı yakından gördükten sonra Aziz Petrus Bazilikası, Sistina Şapeli ve Raphael Odaları’nı sırasıyla keşfedebilirsiniz.

Roma’daki Gezilecek Yerleri Teker Teker Keşfedin!

Gezginler için adeta bir cennet niteliğinde olan Roma, tarihi dokusunu hala kaybetmemiş bir kent. Bir sokakta lattenizi içebiliyorken, bir diğerinde eskiden gladyatör dövüşlerinin yapıldığı tarihi yapıları görebileceğiniz kaç şehir var ki dünyada? İtalya’nın başkenti Roma’ya gelmeden önce küçük bir gezilecek yerleri listesi hazırlamanız yararınıza olacaktır. Biz sizler için Roma’nın en ünlü yerlerini sıraladık. İşte karşınızda Roma’da gezip görülmesi gereken eşsiz yerler;

Kolezyum (Colosseo)

Roma gezileriniz için harika bir başlangıç noktası olabilme özelliğine sahip olan Kolezyum’un geçmişi MS 72 yılına dayanıyor. Sadece İtalya’nın değil; dünyanın en ünlü yapılarından biri olan Kolezyum, bu nedenle giriş kapısında sizleri biraz bekletebilir. Buna hak vermek lazım, bir dönem farklı kıtalarda boy göstermiş olan Roma İmparatorluğu’nun izlerini yakından görebilmeyi herkes ister. Yoğunluğa göre yarım veya bir saat civarında bekleyerek giriş yapabileceğiniz Kolezyum, geçmişte 55 bin kişiyi bir araya toplayabilmiş devasa bir yapı. Tiyatro, gladyatör dövüşleri, idamlar ve hayvan gösterileri gibi birçok farklı amaca hizmet etmiş olan arena bölümü günümüze maalesef ulaşamamış. Ancak izleriniz hala görebilmeniz mümkün. Kolezyum’un içini keşfettikten sonra dışarıda yer alan tarihi takları da görmeyi ihmal etmeyin.

Roma Forumu (Foro Romano)

Kolezyum’dan fazla uzaklaşmadan Roma Forumu’na giriş yapabilirsiniz. Geçmişte Roma’nın idare merkezi olarak kullanıldığı yer, büyük bir antik kenti andırıyor. Siyaset, hukuk ve ekonomi merkezi olarak büyük bir görevi üstlenmiş olan Roma Forumu, dışarıdan bakıldığında harabe gibi görünse de aslında keşfetmeyi bekleyen bir hazine gibi. Roma Forumu, büyük bir alanı kapsadığı için burada ortalama 1-2 saat boyunca vakit geçirebilirsiniz.

Vittorio Emanuelle II Abidesi

Piazza Venezia Meydanı’nın karşısında tüm görkemiyle sizleri karşılayan Vittorio Emanuelle II Abidesi¸ Roma’da keşfedilmeye değer yerlerden bir diğeri. 1885 ile 1911 yılları arasında yapımı tamamlanan abide, Neoklasik bir tarza sahip durumda. Adından da anlaşılacağı üzere II. Vittorio Emanuelle adına inşa edilmiş. Beyaz görünümünü ise yapımında kullanıldığı mermerler vermekte. Mimari açıdan son derece etkileyici olan Vittorio Emanuelle II Abidesi, pazartesi günleri dışında her gün ziyarete açık.

Trevi Çeşmesi

Roma’nın bir diğer ünlü yeri ise Trevi Çeşmesi. Türkçeye “Aşk Çeşmesi” olarak geçen bu simge yapı, 1732 yılında inşa edilmiş. 30 yıl süren yapım çalışmasından sonra adeta Roma’ya hediye edilmiş olan yapının adı aslında “Üç Yol Çeşmesi” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise gerçekten de üç yolun kesişiminde yer alıyor olması. Akmakta olan suların doldurduğu havuz ise turistler için ayrı bir önem taşıyor. Trevi Çeşmesi’ne gelen herkes sağ eliyle sol omzu üzerinden bozuk parayı havuza atıyor. Tabii dilek dilemeyi unutmadan! Yıllardır süregelen bu durumdan dolayı ise havuzda çok sayıda para birikiyor. Bu para ile yoksullara yardım yapıldığını biliniyor.

Bakmadan Geçme