Milletvekili Işıkver, Şeker Fabrikası'nın Rehabilitasyonu 2024 Yatırım Programına Alındı

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver'in 10 Kasın 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Elazığ Şeker Fabrikasının kapasite artırımı ve fabrikanın modernizasyonu hususundaki soru önergesi cevaplandırıldı.

Bakan Yumaklı imzasıyla verilen cevapta, Elazığ Şeker Fabrikasının 2024 yatırım programında olduğu, risk analizleri ile birlikte, doğalgaz buhar kazanı ve kireç ocağı yapım işinin yapılacağı bildirildi.

IŞIKVER’İN KAPASİTE ARTIMI VE İHTİYAÇLARLA İLGİLİ TALEBİ

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, 10 Kasım 2023 tarihindeki soru önergesinde “Günlük  pancar işleme kapasitesi ile saatte 80 ton olmak üzere özverili çalışmasından dolayı 2200 ton pancar kesimi yapan fabrikanın eski olması sebebiyle çalışma süreleri uzayan ve arızaları olması ihtimalinden dolayı iş kazalarının meydana gelmemesi hususunda çalışma yapılması mümkün müdür? Son yıllarda  pancar üretimi fazlalığından dolayı hem arazilerde hem de fabrika silolarında pancar mecburi olarak depolanmaktadır. Bu üretim ve yoğun pancar talebine karşılık fabrika kapasitesinin bu yüke göre düşük olmasından kaynaklı şeker pancarında silo kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Silo kayıplarının önlenmesi ve şeker pancarı üretiminin sürdürülmesi hususunda Elazığ’daki fabrikanın gerekli yerlerinde iyileştirmelerin yapılması ve fabrika kapasitesinin artırılması hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

SORU ÖNERGESİNE YAZILI CEVAP GELDİ…

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işkver’in yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla verilen yazılı cevapta Elazığ Şeker Fabrikasının 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tehlike sınıflarına uygun belgeye sahip olduğu belirtilerek, iş güvenliği uzmanlarının görev yaptığı belirtilmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında risk değerlendirmesi ekiplerinin oluşturulduğu ve risk değerlendirilmesi sonucunda tehlike ve tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması, riskler ile kaynağında mücadele edilmesi gibi risk kontrol tedbirlerinin uygulandığı ifade edilmiştir.

Bakan Yumaklı tarafından kapasite artımı ve modernizasyon ile ilgili olarak ise verilen cevapta şu ifadeler yer almıştır: “Elazığ Şeker Fabrikasında her yıl yapılan yatırımlarla  gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Mevcut bular kazanlarının yerine yeni bular kazanlarının temin edilmesinin ardından mevcut türbinlerin de yenilenmesi amacıyla yatırım planı oluşturulmuştur. Elazığ doğalgaz bular kazanı yapım işleri iş kalemi ile ilgili süreç devam etmektedir. 2024 yılı yatırım programı çalışmalarımızda kireç ocağı yapım işi faaliyetleri devam etmektedir.”

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ…

Elazığ MHP Milletvekili Semih IŞIKVER, Bakan Yumaklı’ya teşekkür ederek, “Sayın Bakanımız soru önergemizi cevaplandırarak süreç hakkında bizleri bilgilendirmiştir. Bizlerde ilimizin tüm sorunları olduğu gibi bu konuyla ilgili süreçleri takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

Bakmadan Geçme