Milletvekili Gürsel Erol'dan Bakan Dönmez'e GES Soruları

Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' bu konuda yatırım yapan yatırımcıların mağdur olmasına neden olmuştu.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu konuyu Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle meclise taşıyarak Türkiye ve Elazığ’daki yatırımcıların sesi oldu.

11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ GES yatırımı yapan birçok yatırımcının mağdur olmasına neden olurken CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’dan önemli bir adım geldi. Erol, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle Meclise 7 sorudan oluşan önerge verdi. Ulusal ve yerel basında büyük bir gündem oluşturan GES sorunu, Erol’un özverisi ve ferasetiyle meclise taşınmış oldu. 

İŞTE MİLLETVEKİLİ EROL’UN BAKAN DÖNMEZ’İN YANITLAMASINI İSTEDİĞİ O 7 SORU:

1) Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 2021-2022 yıllarında görev sahasında kaç adet trafo dağıtım merkezine ne kadarlık yatırım yapılmıştır? 

2) 2021-2022 yıllarında kaç adet dağıtım hattı, ne kadarlık yatırımla yenilenmiştir? 

3) 2021-2022 yıllarında kamu bütçesinden ne kadarlık yatırım bedeli Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ödenmiştir? 

4) 2021 ve 2022 yıllarında iller bazında toplam kesinti sayısı, süresi kesintilerden etkilenen kullanıcı sayısı ve kesinti sebeplerine ilişkin veriler nelerdir? 

5) İl bazlı yapılan yatırımların sayı ve tutar olarak şebeke yatırımları, kamulaştırma yatırımları, bilişim yatırımları nelerdir? 

6) 04.08.2022 tarih ve 11098 sayılı kurul kararına istinaden, kurul karan öncesinde de abonelerin ne kadarlık tüketim yaptığı görülüp gerekli izinler de dağıtım şirketinden alındığı halde abonelerin ürettiği kadar enerjiyi satabilmesine müsaade edilirken, kurul kararı sonrası 2019'dan itibaren kurulan GES'e tükettiği enerji miktarının sadece 2 katını satabilmesine müsaade edilmesi GES'e yatırım yapan vatandaşların mağduriyetine sebep olmuştur, konuya ilişkin herhangi bir çalışma düşünülmektedir? 

7) Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 2021-22 yıllarında kaç adet tesise, ne kadar tutarda bakım yapılmıştır?

Milletvekili Gürsel Erol'dan Bakan Dönmez'e GES Soruları

Bakmadan Geçme