Maden'de Diyaliz Mağduriyeti TBMM Gündeminde
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Elazığ'ın Maden ilçesinde yaşayan kronik böbrek hastalarının yaşadığı diyaliz sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na taşıdı.
Dinç, ilçede sağlık hizmetlerine erişimde ciddi aksaklıklar bulunduğunu belirterek, yaşanan mağduriyetin artık görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Dinç, Maden ilçesindeki diyaliz hastalarının haftada iki hatta üç kez ilçe dışına gitmek zorunda kaldığını ifade etti. İlçe devlet hastanesinde ya diyaliz ünitesinin bulunmadığını ya da mevcut kapasitenin ihtiyacı karşılamadığını dile getiren Dinç, bu nedenle hastaların Elazığ merkeze veya Diyarbakır’ın Ergani ilçesine sevk edildiğini kaydetti.
“Diyaliz tedavisi ertelenebilir bir sağlık hizmeti değildir” diyen Dinç, bir gün dahi aksamasının hastanın hayatını riske atabileceğine dikkat çekti. Özellikle yaşlı, refakatçi ihtiyacı olan ve kronik rahatsızlığı bulunan hastalar açısından bu sürecin hem fiziki hem de psikolojik açıdan yıpratıcı olduğunu vurguladı.
Kış şartları, yol güvenliği sorunları ve tedavi sonrası yaşanan halsizlikle birlikte saatler süren yolculukların mağduriyeti daha da artırdığını belirten Dinç, yaşanan sorunun yalnızca bir sağlık hizmeti eksikliği değil, aynı zamanda sosyal adalet ve kamu hizmetlerine eşit erişim meselesi olduğunu ifade etti.
Elazığ merkezde Fethi Sekin Şehir Hastanesi gibi donanımlı sağlık tesislerinin bulunduğunu hatırlatan Dinç, aynı ilin bir ilçesinde temel bir diyaliz hizmetinin sunulamamasının ciddi bir planlama eksikliğini ortaya koyduğunu söyledi. Sağlık hizmetlerinin merkezde yoğunlaşmasının kırsal ilçeleri geri planda bıraktığını belirtti.
HÜDA PAR’ın bu konudaki yaklaşımının net olduğunu ifade eden Dinç, “Devlet, vatandaşı merkeze çağıran değil; hizmeti vatandaşın ayağına götüren bir anlayışı benimsemelidir. Sağlık bir lütuf değil, temel bir haktır” dedi.
Milletvekili Faruk Dinç, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şu talepleri sıraladı:
Maden Devlet Hastanesi bünyesinde tam donanımlı bir diyaliz ünitesinin ivedilikle kurulması,
Yeterli sayıda cihaz ve kalıcı uzman personelin görevlendirilmesi,
Geçici çözüm olarak hasta nakil ve ulaşım desteklerinin güçlendirilmesi,
İlçe hastanelerinin altyapısını güçlendirecek özel yatırım programlarının hayata geçirilmesi.
İlçelerde sağlık hizmetlerinin zayıflamasının göçü hızlandırdığını belirten Dinç, sağlık altyapısının güçlendirilmesinin aynı zamanda göçü azaltacak stratejik bir adım olacağını vurguladı.
“Maden’de bir hasta, hayatta kalabilmek için haftada üç gün kilometrelerce yol gitmek zorunda kalıyorsa, bu tabloyu görmezden gelemeyiz” diyen Dinç, meselenin siyasetin değil, insanlığın konusu olduğunu sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme