Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi

Elazığ'da Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde kurulan ve eğitimlerini sürdüren Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi, çalışmaları ve projeleriyle büyük ilgi geçiyor. Medya ve sinema alanında kursiyerlerin adeta hayallerini şekillendiren akademi, son olarak çektiği ulusal reklam filmi ile büyük prodüksiyonları bile geride bırakarak adından söz ettirdi.

Elazığ’da Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde kurulan ve eğitimlerini sürdüren Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi, çalışmaları ve projeleriyle büyük ilgi geçiyor. Medya ve sinema alanında kursiyerlerin adeta hayallerini şekillendiren akademi, son olarak çektiği ulusal reklam filmi ile büyük prodüksiyonları bile geride bırakarak adından söz ettirdi.

SOGEP çerçevesinde Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile Mayıs 2021’de projelendirilen Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi, Mayıs 2022’de faaliyete başladı. Türkiye’de medya ve sinema alanında bir devlet kurumu tarafından bir akademi modeli ile kurulmuş ilk uzun soluklu projede ilk olarak dezavantajlı gruplara yer verildi. 8 ay boyunca toplam 10 farklı eğitmen tarafından kursiyerlere, senaryo, seslendirme, dublaj, sahne oyunculuğu, kamera önü oyunculuğu, kamera-çekim-aydınlatma, dron, kurgu-montaj gibi eğitimler verildi. Eğitimlerin ardından akademi tarafından 24 televizyon ve 38 YouTube programı, 2 tiyatro oyunu, 14 kısa film, 1 belgesel, 4 tanıtıcı reklamın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü reklam çekimini yaptı. Hazırlık aşaması, çekimi ve montajı ile 40 günlük bir emeği sonucunda ortaya çıkan reklam, büyük prodüksiyonları bile geride bırakarak adından söz ettirdi.

Hedef uluslararası projelerde yer almak

FKA uzmanı Muhammet Çubuk, “Elazığ Belediyesi Sineme Akademisi projesini, çerçevesinde gençlere yönelik hem sahne önü hem de sahne arkası alanlarda eğitimler verildi. Projenin çıktılarını da somut olarak görme imkanımız oldu. RTS bölümlerini yazıp yerleşen arkadaşlarımız oldu. Bölgemizde ve dışarda farklı reklam ajanslarında televizyonlarda istihdam edilen arkadaşlarımız oldu. Sonrasında da bakanlığımızın belirlediği kadın istihdamı ve girişimciliği teması yönelik 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladığı bir reklam filmini çektik” dedi.

Belediye olarak kültürden sanata birçok alanda olduklarını aktarana Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Mustafa Aksu, ’’Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi bizim yapmış olduğumuz faaliyetlerinde bir tanesi. FKA ile ortaklaşa yapmış olduğumuz bir proje. 2022 yılında faaliyete başlanılıyor . Burada eğitim alan insanlarımız dezavantajlı guruplardan seçiliyor ve ikiye ayrılıyor. İlk olarak işsiz, sigortası olmayan öğrenci tercih ediliyor. İkinci gurup ise yaş aralığı olmaksızın her türlü vatandaşımızın faydalanabileceği bir gurup oluşturuluyor. Bunlarda burada 8 aylık bir eğitim görüyorlar” diye konuştu.

Verilen eğitimler hakkında bilgi veren Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi Koordinatörü İbrahim Polat, ’’Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi bünyesinde sahne oyunculuğu, kamera önü oyunculuk, senaryo yazma, ses, ışık, görüntü, dublaj, kurgu, montaj gibi alanlarda farklı dallarda eğitimler verdik. Eğitimlerden sonraki dönemde yerel medya ve Youtube için programlar yapıldı. Tiyatro oyunları ve skeç programları yapıldı. Biraz daha ulusala açılma ihtiyacı duyuldu. Bu noktada da bir belgesel çekimimiz oldu. Bir internet dizisi üzerine çalışıyoruz. Ulusal bir reklam filmi çektik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü üzerine bir reklam çektik. Proje yerelden ulusa ve uluslararası festivallere ulaşmak için projeler üretme noktasına geldi” şeklinde konuştu.

“Proje Elazığ Belediyesinin vizyonunu ve FKA’nın şehre verdiği önemi ve desteği gösteriyor"

Kursun önemine değinen Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi Koordinatörü Yılmaz Atila, “Bu proje için Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve FKA’ya çok teşekkür ediyoruz. Daha önce devlet bünyesinde herhangi bir kurumda bu iş hiçbir zaman kurslar dışında düşünülmemiş. Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi projesi 13 aylık süreciyle birlikte bir akademi yapısıyla birlikte bir devlet kurumunun bu tarz sosyal bir projeyi üstlendiği ilk projedir. Elazığ Belediyesinin vizyonunu ve FKA’nın şehre verdiği önemi ve desteği gösteriyor. Bu proje, özellikle İstanbul’un dışında medya sektöründe kendini geliştirmek isteyenlere bir umut oldu. Ankara’nın doğusunda imkanlar çok az. Buradaki gençlere bir fırsat eşitliği sundu. Bu bakımdan proje farklı bir noktaya evriliyor. Özellikle son çektiğimiz reklam filmi İstanbul’daki büyük ajansların çok büyük paralar ile çektiği reklam filmlerinin dışında, bu kadar büyük bir prodüksiyon ve emeğin oluşturduğu ilk reklam bile olabilir” dedi.

"Hedefimde bu sektörde çalışmak"

Kursiyerlerden Orhan Emir Uçar ise “Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi öğrencisi olarak burada 4 ana dalda eğitim aldık. Senaryo, set, oyunculuk ve seslendirme olmak üzere eğitim aldık. Bu imkanları sundukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Hedefimde bu sektörde çalışmak. Sahne oyunları, reklam filmi, kısa film çekimleri oldu. Yarışmalara da katıldık. Bize çok şey kattı” ifadelerini kullandı.

Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi
Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi
Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi
Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi
Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi
Hayallerin şekillendiği yer: Elazığ Belediyesi Sinema Akademisi

Bakmadan Geçme