Glütensiz Beslenme Herkes İçin Uygun mu? Uzmandan Hayati Uyarılar!
Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Yalnız, glüten hassasiyeti ve çölyak hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, son yıllarda yaygınlaşan glütensiz beslenme alışkanlığı hakkında kritik uyarılarda bulundu. Yalnız, glütenin buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olduğunu belirterek, çölyak hastalığı ve glüten hassasiyeti konularını kamuoyuyla paylaştı.
Çölyak Hastaları Glüteni Hayatından Çıkarmalı
Prof. Dr. Yalnız, çölyak hastalarının glüteni tamamen hayatlarından çıkarmaları gerektiğini vurgulayarak, bu bireylerin ömür boyu glütensiz diyet uygulamak zorunda olduklarını ifade etti. Glüten tüketiminin bu kişilerde bağışıklık sisteminin bağırsaklara zarar vermesine yol açtığını belirtti.
Glüten Hassasiyeti Geçici Olabilir
Glüten duyarlılığı ile çölyak hastalığı arasındaki farklara da değinen Prof. Dr. Yalnız, glüten hassasiyetinin geçici olabileceğini ve her zaman ömür boyu diyet gerektirmediğini söyledi. Bu tür vakalarda genellikle 1 yıllık glütensiz diyetin yeterli olabileceğini kaydetti.
“Doktor Önermedikçe Glütensiz Diyet Sağlığa Zarar Verebilir”
Toplumda glüten hassasiyeti olmamasına rağmen glütensiz beslenen bireylerin sayısının arttığını belirten Yalnız, bu eğilimin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını ifade etti.
Glütensiz diyetlerin, gerekli olmadığında uygulanmasının bazı besin eksikliklerine ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yalnız, şunları söyledi:
“Buğday ve arpa gibi temel besinler diyetten çıkarıldığında kalsiyum, B vitamini ve lif eksiklikleri görülebilir. Ayrıca glütensiz, karbonhidrat ağırlıklı bir diyet; kalp hastalıkları, metabolik sendrom, obezite ve kolesterol sorunlarına neden olabilir.”
“Glütensiz Beslenme Moda Değil, Tıbbi Gereklilik Olmalı”
Prof. Dr. Yalnız, glütensiz beslenmenin ancak doktor tavsiyesiyle uygulanması gerektiğini belirterek, şu uyarıda bulundu:
“Glütensiz diyet, sağlıklı yaşam adına moda haline getirilmemeli. Tıbbi gerekçeler olmadığında bu tarz beslenme şekli, kişinin genel sağlığına zarar verebilir.”
Bakmadan Geçme





