Gelişen Teknoloji Ayakkabı Tamirciliğini Bitiriyor

30 yıllık ayakkabı tamircisi 16 metrekarelik iş yerinde gelişen teknolojiye direnmeyi sürdürüyor.

Bingöl’de 30 yıllık ayakkabı tamircisi 16 metrekarelik iş yerinde gelişen teknolojiye direnmeyi sürdürüyor. Ucuz fabrikasyon ayakkabılar nedeniyle insanların tamirden çok yeni ayakkabı alması, çok sayıda ustanın işine sekte vuruyor. 

3 çocuk babası 45 yaşındaki Hüsnü Afacan, ilkokulu bitirdikten sonra ağabeyi ile birlikte eniştesinin ayakkabı tamirci dükkanında işe başladı. 15 yaşında ayakkabı tamirciliğine başlayan Afacan, 30 yıldır mesleğini 16 metrekarelik iş yerinde sürdürüyor. Son yıllarda gelişen teknoloji ile ucuzlayan fabrikasyon ayakkabı üretimi nedeniyle tamire çok fazla ayakkabı gelmediğini belirten Afacan, tamir işinin bitme noktasına geldiğine dikkat çekti. 

Geçmiş dönemlerde ayakkabı tamirciliğinin tercih edilen bir meslek olduğunu belirten 30 yıllık usta Hüsnü Afacan, "1988 yılından beri ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Tamir işi artık bitme noktasına geldi diyebilirim. Teknoloji ilerledikçe, insanımız ayakkabı alıyor. Yırtılınca tamire vermek istemiyor açıkçası. Ufak tefek yolda kalan, dikişi sökülen veya astar işlerinde bize uğruyorlar" dedi. 

"Ayakkabı da pençe işi bitti" 

Çırak yetiştiremediklerini de belirten Afacan, "Bizden sonra gelecek olan nesiller de bu işi yapmayacak. Çünkü artık çırak yetiştiremiyoruz. Ben ve abim bu dükkanın işletmesini yapıyoruz. Bizden geçtikten sonra bu işi yapabilecek kimse yok. Boyacılık yapıyoruz, astar satıyoruz, topuk yapıyoruz. Eskiden günde 15’e yakın pençe yapıyorduk şimdi maalesef yok. Biz de nereye kadar dayanacağız bilmiyorum" şeklinde konuştu. 

İki günde bir ayakkabısını boyatmak için arkadaşının iş yerine geldiğini ifade eden Sıdık Alagöz ise, "Biz eskiler ayakkabıların boyasını yapıyoruz ama kimse doğru dürüst onu da yapmıyor. Teknoloji ilerlediği için onların da işi gittikçe zorlaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme