Elazığ'da 'beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli' konferansı

Fırat Üniversitesi Hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik 'beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli' konulu konferans düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik ’beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli’ konulu konferans düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, organ naklini tanımlayarak kimlerden organ nakli yapılabileceğine dair bilgiler verdi. Prof. Dr. İsmail Demirel, organ naklinin görev yapamayacak kadar hasta bir organın, yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemi anlamında geldiğini, canlıdan nakillerin, böbrek ve karaciğer iken kadavradan nakillerin ise kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi hayati organlar olduğunu söyledi.

Dr. İsmail Demirel, her ölen kişiden organ nakli yapılmadığını, kişinin evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile, böyle durumların nakil için tıbben uygun olmadığını, sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı olarak ölen kişilerden organ nakli yapıldığını ifade etti.

Prof. Dr. İsmail Demirel, Türkiye’de böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, deri, kemik, kemik iliği gibi organların naklinin yapılmakta olduğunu, Türkiye’de 1979 yılında organ naklini düzenleyen ‘2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’ çıkarılmış, bu yasa 1982 yılında yeniden düzenlenmiş olup hala bu yasaya göre organ nakil hizmetlerinin yürütüldüğünü ifade etti.

Konferansa akademik ve idari personel, öğrenci ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Elazığ'da 'beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli' konferansı
Elazığ'da 'beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli' konferansı

Bakmadan Geçme