• Haberler
  • Sağlık
  • Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk: 'Zatürre Erken Tedavi Edilmezse Ciddi Riskler Taşır'

Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk: 'Zatürre Erken Tedavi Edilmezse Ciddi Riskler Taşır'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni hastalığının, akciğer dokusunun bakteri kaynaklı iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Kuluöztürk, erken tedavi edilmediği takdirde bu hastalığın ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

PNÖMONİ NEDİR?

Doç. Dr. Kuluöztürk, zatürre (Pnömoni) hastalığının ateş, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Pnömoni, genellikle vücut direncinin zayıflamasıyla, boğaz ya da solunum yolu florasında bulunan mikroorganizmaların akciğerlere ulaşması sonucu ortaya çıkar. Kuluöztürk, hastalığın üç farklı şekilde görülebildiğini: toplum kökenli, hastane kökenli ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda pnömoni şeklinde sıraladı.

Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk: 'Zatürre Erken Tedavi Edilmezse Ciddi Riskler Taşır'

ZATÜRRE TANISI VE TEŞHİS YÖNTEMLERİ

Hastalığın tanısında klinik belirtilerin yanı sıra akciğer röntgeni ile elde edilen radyolojik bulguların da önemli olduğunu belirten Kuluöztürk, bazen bu bulguların ortaya çıkmasının 24 saatten fazla sürebileceğini söyledi.

ZATÜRRE AŞISI HAKKINDA BİLGİLER

Zatürreye karşı koruma sağlayan pnömokok aşısı, 10 veya 23 alt tipe karşı etki gösterdiğini belirten Kuluöztürk, bu aşının özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı bulunanlar ve 65 yaş üzeri kronik hastalığı olan bireyler için önerildiğini söyledi. Ancak aşı olmanın zatürre hastalığından tamamen korunmak anlamına gelmediğini vurguladı.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme

Elazığ Haber 23 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!