Annesinin Böbreğiyle Hayata Tutundu

Elazığ'da 2 böbreği de iflas eden 22 yaşındaki Enes Koç, annesinin böbreği ile yeniden hayata tutundu.

Elazığ’da yaşayan 3 çocuklu Zeynep ve Ahmet Koç ailesinin 22 yaşındaki çocukları Enes Koç’a, 5 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 5 yıl boyunca 3-4 ayda bir kontrollere giden Koç, son kontrolünde 2 böbreğinin de iflas ettiğini öğrendi. Doktorlar Koç’a diyalize girmesi ya da nakil olması gerektiğini söyledi. Oğlunun durumunu öğrenen 44 yaşındaki anne Koç, hiç tereddüt etmeden böbreğini verdi. Yapılan tetkikler sonrası Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde operasyona alınan Koç, başarılı geçen ameliyatın ardından annesinin böbreği ile hayata yeniden tutundu. 

Hastalık sürecinin lise üçteyken başladığını belirten Enes Koç, “Acile gittik. Biyokimya istediler ve o zaman yetmezlik olduğunu anladık. Sonra takiplere başladık. 3-4 ayda bir takiplere geliyordum. Yani bir süre epey idare ettik. Aralarda bir hastaneye yatışlar da oldu. Sonra 5 yıl bu şekilde idare edebildik. Bu süre içinde son kontrole geldik. Kontrolde ise doktor, ya nakil ya da diyaliz dedi. Buna göre bir hazırlık yapmamız gerekiyor ve ailenizle görüşmemiz gerekiyor dedi. Ertesi gün ailemi çağırdım. Geldiler konuştular, nakil yapmaya karar verdik” dedi. 

Babaanne de böbreğini vermek için gönüllü oldu 

Organ nakli için ilk olarak babaannesinin gönüllü olduğunu dile getiren Koç, “Annem gönüllü olacaktı ama babaannem onlar genç diye izin vermedi. Babaannemin doku testleri sonucu benimle uyuştu fakat babaannemin de bir anormali vardı. İki böbreği birbirine yapışık olduğu için döner olarak kabul edilmedi. Sonra annem başvurdu. Süreç devam etti. Konsültasyonlar ve testler yapıldı. Bir aksilik çıkmadı. Geçtiğimiz bu ayın 25’inde çok şükür ameliyatı olduk“ diye konuştu. 

Hastanın genel durumunun iyi olduğunu aktaran FÜ Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Cem Özcan ise “Yakın zamanda taburculuğunu planlıyoruz. Böbrek gayet iyi çalışmakta. Pediatrik yaş gurubundan itibaren böbrek rahatsızlığı ortaya çıkmıştı. Son 6 ay içerisinde fonksiyonları yüzde 10 ‘a kadar düştü. Bazı problemlerden dolayı planladığımız tarihten bir ay sarkarak ameliyatını erteledik. 25 Temmuz’da ameliyatını başarılı bir şekilde tamamladık. Tedavi süreci şuanda devam ediyor. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde taburcu edeceğiz”diyerek bilgi verdi. 

Bakmadan Geçme