Elazığ'da Doğaya Keklik Salındı: Kene ve Zararlı Böceklerle Biyolojik Mücadele Başladı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Karakoçan'da 2025 yılı keklik salımını gerçekleştirdiç.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Yaban Hayatını Destekleme Projesi kapsamında, kene ve zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele amacıyla Elazığ'ın Karakoçan ilçesindeki avlak sahalara kınalı keklik salımı yapıldı.
Kınalı Keklikler Malatya'dan Getirildi
Elazığ Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce, Malatya Kınalı Keklik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen ve 2025 yılı için Elazığ'a tahsis edilen keklikler, Karakoçan'daki uygun sahalara salındı. Kekliklerin doğaya alışma süreci boyunca av koruma ekipleri, avcı dernekleri, jandarma ve muhtarlıklar koordineli olarak takip çalışmaları yürütecek.
3 Yıl Ava Kapalı Alan İlan Edildi
Kekliklerin bırakıldığı sahalar, Merkez Av Komisyonu kararıyla en az 3 yıl süreyle ava kapatıldı ve bu bölgeler 'Yaban Hayatı Yerleştirme Alanı' ilan edildi. Bu bölgelerde avlanma kesinlikle yasak olacak. Av yasağına uymayanlara, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında idari yaptırımlar uygulanacak.
Doğal Denge İçin Keklikler Önemli
Yırtıcı olmayan, zararsız ve çevreci özellikleriyle bilinen kınalı keklikler; kene, çekirge ve zararlı böcek popülasyonunu doğal yolla azaltarak biyolojik dengeye katkı sağlıyor. Uzmanlar, kekliklerin doğada korunmasının hem ekosistem sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.