Hematolojik Hastalıkların Tanılarında Ciddi Gecikmeler Var

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa MERTER, Hematolojik Hastalıkların tanılarındaki gecikmeler ile ilgili bilgiler verdi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa MERTER, “Çağımıza damga vuran korana virüsün sadece viral etkileri vasıtasıyla başka etkiler ile hastaları etkilediğini hematolojik kanserlerin tanılarında ciddi bir gecikme ile karşılaştıklarını” ifade etti. Dr. MERTER, hastaneye gelmekte tedirgin olan hastaların başta sinsi olan hematolojik kanserlerin belirtilerini göz ardı ettiklerini, belirtiler iyice belirgin hale geldiğinde ve hastalığın evresi ilerlediğinde doktora gittiklerini, bu şekilde tedavi edilen hastaların başlangıçta tedavi edilen hastalara göre akıbetlerinin daha kötü olduğunu dile getirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa MERTER, Hematolojik Kanserlerin başlangıçta basit halsizlik, yorgunluk, solgunluk, vücutta kolay morarmalar, kırmızı lekeler, anlamsız ateş, kasık, boyun ve koltuk altı bölgelerinde ağrısız lenf şişmeleri ile başlamakla birlikte ilerleyen aşamalarda genel durum bozukluğu, hastayı komaya kadar götüren klinik tablolara yol açabildiğini söyledi. Farklı durumlarda karşılaşılan hematolojik kanserlerin tanılarının gecikmemesi için hastaların daha erken dönemde bir uzman doktora muayene olmalarını tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.

Dr. MERTER, korona virüsten bağımsız olarak yaz aylarında özellikle uzak il, ilçelerde oturan, tarımla uğraşan ve bu dönemde hasatla uğraşan çiftçilerde, çiftçilerin ailelerinde de bu tarz belirtilerin göz ardı edildiğini ifade ederken, hastaların genellikle yaz aylarının başında başlayan hastalıkları ile ilgili olarak kış aylarına doğru kendilerine başvurduklarını, bu noktada yine bu tarz şikâyeti olan hastaların daha erken dönemde hekime başvurmaları gerektiğini söyledi.

Dr. MERTER, ”sinsi başlangıçlı tanısı, tedavisi ve tetkikleri oldukça zahmetli olan hematolojik hastalıkların teşhisi açısından Fırat Üniversitesi Hastanesi’ nde tüm olanakların mevcut olduğunu” bölgedeki öncü hematolojik kliniklerden biri olduklarını, bu tarz hastalıkların tetkik ve tedavisini tamamen yapabildiklerinin altını çizdi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa MERTER, hastaları bu hastalıklar ile ilgili başlangıç belirtileri olduğunda gecikmeden hematoloji kliniklerine, uzman hekimlere muayene olmaya davet ettiklerini belirtti.

Hematolojik Hastalıkların Tanılarında Ciddi Gecikmeler Var
Hematolojik Hastalıkların Tanılarında Ciddi Gecikmeler Var
Hematolojik Hastalıkların Tanılarında Ciddi Gecikmeler Var

Bakmadan Geçme