Harput'un İmara Açılması Zaruri!

Şiddetli depremlere sık sık maruz kalarak ağır yaralanan Elazığ'da insanların mal ve can güvenliliğinin sağlanabileceği yeni projeler geliştirilmesi gerekiyor.

Artan nüfus yoğunluğu ve yapı stoku açısından dar bir alanda sıkışan ve sık sık yaşanan depremlerle büyük bir risk altında olan Elazığ’da yeni imar alanlarının açılarak şehrin güvenli alanlara doğru genişlemesi gerekliliği büyük önem arz ediyor. 

2020 Elazığ depremi ve Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden büyük ölçüde etkilenen Elazığ’da on binlerce konut hasar görerek kullanılmaz hale geldi. Son depremlerle mevcut yapı stoku da yorgun düştü. Elazığ’da yeni bir deprem olasılığının büyük bir faciaya neden olacağı düşünülüyor. 

Şehrin batı, doğu ve güney bölgeleri son yıllarda hızla yapılaşarak doyuma ulaşırken, yeni yapılar dahil binlerce bina oluşabilecek yeni depremlere karşı artık direncini kaybetme notasına geldi. 

Bu açıdan bakıldığında kentin artık depreme dirençli alanlara doğru genişlemesi gerekliliği zaruri hale geldi. Kent yöneticilerinin ve uzmanların bu konuyu dikkate alması, kamuoyundan da büyük destek gören Harput’un imara açılması konusunun masaya yatırılması bekleniyor. 

ZEMİN ÇOK SAĞLAM

Yapılan araştırmalara göre Harput Mahallesi’nin zemini depremlere karşı oldukça dirençli. Kayalık bir zemine sahip Harput’ta binlerce yıllık tarihi birçok yapı, son yıllarda yaşanan büyük ölçekli depremlere karşı direnerek ayakta kaldı. Harput yerleşkesinde bulunan konutlar da depremi hafif şiddetli hissetti. 

Bilimsel olarak sağlam bir zemine sahip olduğu bilinen Harput’un insanların yaşam ve mal güvenliğinin sağlanması açısından güvenli bir liman haline geldi. 

İnsanların can güvenliği her şeyden önemli kıstası göz önüne alınarak, Harput Mahallesi’nde tarihi mirasa zarar vermeyecek bir şekilde yeni imar bölgelerinin oluşturularak ve yeni ve sağlam binaların inşa edilmesi kamuoyu tarafından talep ediliyor.

“TEKLİFE KARŞI ÇIKACAK LÜKSE SAHİP DEĞİLİZ”

Depremlerin peş peşe meydana geldiği, insanların hayatlarını kaybettiği, binaların ağır hasar gördüğü, konut ihtiyacının had safhaya ulaştığı bir dönemde, Harput’ta yen bir yerleşim yeri oluşturulabileceğini belirten vatandaşlar, bu teklifin hayati bir önem taşıdığını belirterek, ranttan uzak, tarihi yaşatacak bir projeyle Harput’un biran önce imara açılmasını, canları yanan binlerce insanın güvenli konutlara yerleştirilmesini bekliyor. 

Harput’un tarihi zenginliği açısından koruma altında olduğunun bilincinde olduklarını belirten vatandaşlar, “Tarihi eserlerimiz yine bizim. Kimsenin bu eserlere zarar verme niyetinde olamaz. Bizim böylesi bir dönemde sağlam konutlara ihtiyacımız var. Harput bu konuda en korunaklı bölge. Talebimizin dikkate alınmasını itiyoruz. Böylesi zorlu bir dönemde bu teklife karşı çıkma lüksümüz yok. İnşallah bu talep biran önce karşılanır.  Eski yerleşim yerimiz olan Harput eski şanlı günlerine döner. Tarihi mirasımızla, insanımızla, ticaretimizle, gelenek göreneklerimizle yeniden o bölgeyi ayağa kaldırmış oluruz.” İfadelerini kullandılar.

Bakmadan Geçme