Elazığ'da Nohut Üretimine Büyük Destek: 4 Milyon TL'lik Proje Hayata Geçti
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı kapsamında Ağın ve Keban'da üreticilere nohut tohumu dağıtıldı.
Haberin Özeti
- • Elazığ'ın Ağın ve Keban ilçelerinde, "Nohut Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında 150 üreticiye 24.250 kilogram nohut tohumu dağıtıldı.
- • Toplam 4 milyon TL bütçeli projenin maliyetinin %75'i Bakanlıkça karşılanırken, 1.732 dekar alanda üretim hedefleniyor.
- • Proje, coğrafi işaretli Ağın Leblebisi üretimi sürdürülebilirliğini ve atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını hedefleyerek 2026'da verimli bir sezon bekliyor.
150 Üreticiye Tohum Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı destekli “Nohut Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında, Ağın ve Keban ilçelerinde üreticilere tohum dağıtımı gerçekleştirildi.
Proje kapsamında yaklaşık 150 üreticiye 24 bin 250 kilogram nohut tohumu verildi.
1.732 Dekar Alanda Üretim
Dağıtılan tohumların toplam 1.732 dekar alanda ekilmesi planlanırken, projenin toplam bütçesinin 4 milyon TL olduğu belirtildi.
Maliyetin %75’i Bakanlık tarafından, %25’i ise üreticiler tarafından karşılandı.
Ağın Leblebisi İçin Kritik Adım
Programda yapılan açıklamalarda, coğrafi işaretli Ağın Leblebisi üretiminin sürdürülebilirliği vurgulandı.
Dağıtılan tüylü nohut tohumunun, bu ürünün ana hammaddesi olduğu belirtilerek yerel çeşitlerin korunmasının önemine dikkat çekildi.
Atıl Araziler Üretime Kazandırılıyor
Proje ile birlikte kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve bölgedeki üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Yetkililer, üretim sürecinin yakından takip edildiğini ve 2026 sezonunun verimli geçmesinin beklendiğini ifade etti.
Bakmadan Geçme
