- Haberler
- Gündem
- Bağımsızlık Yılı'nda Elazığ'da Bağımlılıkla Mücadele Güçleniyor: 7 Bin 550 Kişiye Ulaşıldı
Bağımsızlık Yılı'nda Elazığ'da Bağımlılıkla Mücadele Güçleniyor: 7 Bin 550 Kişiye Ulaşıldı
Bağımlılıkla mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması ve destek mekanizmalarının kamuoyuyla paylaşılması amacıyla Elazığ'da yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
“Bağımsızlık Yılı” kapsamında Elazığ Yeşilay Şubesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde 2025 yılı içerisinde 7 bin 550 kişiye doğrudan ulaşıldı.
Elazığ Yeşilay Şubesi Sahada Aktif Rol Üstleniyor
1920 yılında kurulan ve alkol, tütün, madde, kumar ile teknoloji bağımlılıklarına karşı mücadele eden Yeşilay, Elazığ’da da önleyici ve koruyucu çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
Elazığ Yeşilay Şube Başkanı Harun Gündüz öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında özellikle çocuklar ve gençlere yönelik eğitimler ön plana çıkıyor.
2025 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler
2.320 kişiye Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitimi
2.030 üniversite öğrencisine Akran Eğitimi
77 esnaf ziyareti ile yerinde bilgilendirme
3.200 ilkokul ve ortaokul öğrencisine erken yaşta önleyici eğitim
Bu çalışmalarla toplam 7 bin 550 kişiye ulaşıldı.
Bağımsızlık Yılı’nda Çok Paydaşlı Mücadele
Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 2026 yılının “Bağımsızlık Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte, bağımlılıklardan özgürleşme hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalar Elazığ’da da Valilik koordinasyonunda kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sürdürülüyor.
YEDAM Verileri Mücadelenin Etkisini Gösteriyor
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) verilerine göre kumar bağımlılığı nedeniyle danışmanlık alan bireylerin;
-
ayda %80,1’inin
-
ayda %83,1’inin
-
ayda %83,2’sinin
kumar oynamadığı tespit edildi.
Türkiye genelinde YEDAM’a yapılan kumar bağımlılığı başvuruları ise her yıl artış gösteriyor:
2022: 3.006
2023: 3.552
2024: 4.798
2025: 5.748
Elazığ YEDAM İl Verileri
Elazığ YEDAM tarafından bugüne kadar:
677 başvuru alındı
627 danışana hizmet verildi
5.512 bireysel görüşme gerçekleştirildi
Bağımlılık türlerine göre başvurular:
Madde bağımlılığı: 237
Tütün bağımlılığı: 232
Kumar bağımlılığı: 79
Alkol bağımlılığı: 46
İnternet bağımlılığı: 38
“Bağımlılıkla Mücadele Toplumsal Bir Sorumluluktur”
Elazığ Yeşilay Şube Başkanı Harun Gündüz, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca bireyi değil aileyi ve toplumu kapsayan çok boyutlu bir süreç olduğunu vurguladı.
Bağımlılık sorunu yaşayan bireyler ve ailelerinin 115 YEDAM Danışmanlık Hattı üzerinden ücretsiz ve gizli destek alabileceği belirtildi.
“Bu yıl bağımlılıklardan özgürleşmenin yılıdır. Bu yıl Bağımsızlık Yılıdır. Bu yıl hepimizin yılıdır.”
Bakmadan Geçme