• Haberler
  • Sağlık
  • Doç.Dr. Türkkan Kaygusuz, İnsan Sağlığı İçin El Hijyeni Çok Çok Önemli

Doç.Dr. Türkkan Kaygusuz, İnsan Sağlığı İçin El Hijyeni Çok Çok Önemli

Fırat Üniversitesi Hastanesi Çalışanlarına yönelik 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü dolayısı ile etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayısın Dünya El Hijyen günü olarak kutlandığını, Dünya olarak böyle bir güne ihtiyacımız olduğunu ve bu günün el hijyeninin vurgulanması amacı ile ilan edildiğini söyledi.

ELLERİMİZ YIKAMAYI EN ÇOK İHMAL ETTİĞİMİZ ORGANIMIZDIR

Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, ellerimizin bir sürü mikroorganizma içermesi ve çevreye çok temas etmesi nedeni ile en çok yıkamayı ihmal ettiğimiz organlarımızdan biri olduğunu vurguladı.

HEM KENDİMİZ, HEM DE ÇEVREMİZ İÇİN ELLERİN YIKANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR

Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, uygun bir şekilde yıkanması gerektiği zamanda ellerimizi yıkayarak hem kendimizi hem de çevremizi bir sürü enfeksiyon ve mikrobik hastalıklarından koruyacağımızı, eğer ellerin yıkanmaması halinde ise bir sürü mikrobik hastalığa davetiye çıkararak hem kendimize hem de temas ettiğimiz kişilere bu mikropları bulaştırma riskimizin yüksek olduğunu ifade etti.

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, özellikle ellerin yıkanmaması halinde solunum yolu enfeksiyonlarında artış olacağını, bağırsak ve mide sistemi ile ilgili enfeksiyon hastalıkları ve salgınlarında artışlar olacağını, bunun yanında cilt hastalıkları, parazit hastalıklarının artışında sıklık olacağını vurguladı.

Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, özellikle çocuklarda hastalıkların artmaması açısından ellerin sıklıkla yıkanması gerektiğini söyledi.

Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, ellerin doğru yıkanıp yıkanmadığı açısından yapılan çalışmalarda el sırtının ve özellikle başparmağın, parmak uçlarının doğru bir şekilde yıkanmadığının ortaya çıktığını ifade etti.

Doç.Dr. Türkkan Kaygusuz, İnsan Sağlığı İçin El Hijyeni Çok Çok Önemli

ELLER EN AZ KIRK SANİYE YIKANMALIDIR

Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, ellerin su ile ıslatıldıktan sonra sabunlara ellerinizin her yerine temas edecek şekilde özellikle parmak araları, başparmak, el sırtı ve el bileklerinin doğru bir şekilde en az kırk saniye kadar yıkandıktan sonra  ancak hijyenik olabileceğini söyledi.

Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, yemek yapmadan önce, yemek yedikten sonra, tuvaletten çıktıktan sonra, bebek alt değişimin sonrasında, yaşlı bir hastanın alt bakımından sonra, avuç içine hapşırılması durumunda, mutlaka ellerin özenli bir şekilde temizlenmesinin önemine değindi.

Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, bazen su ve sabuna ulaşılamaması durumlarında ise alkollü el dezenfektanlarının kullanılabileceğini dile getirdi.

Doç. Dr. Türkkan Öztürk Kaygusuz, Türk toplumu için kolonyanın dezenfektan olarak kullanılmasının önemli olduğunu, bir yere temas halinde ellerin kolonya veya dezenfektanlarla ovalamamız durumunda birçok mikroorganizmanın vücudumuzdan uzaklaştırmış olacağımızı ifade etti.

Doç.Dr. Türkkan Kaygusuz, İnsan Sağlığı İçin El Hijyeni Çok Çok Önemli

Bakmadan Geçme